De populairste taxus: de Taxus Baccata

De Taxus Baccata is de populairste taxussoort in Nederland. Deze taxus groeit sneller dan de andere veelvoorkomende taxussoorten en is daarom de ideale keuze voor een haag in uw voortuin of achtertuin. De Taxus Baccata is een inheemse soort die dus ook zeer goed gedijt in het Nederlandse klimaat. De ideale keuze dus als u een mooie haag in uw tuin wilt planten. Bij Taxusbestellen.nl kunt u terecht voor alles wat u nodig heeft bij het planten en verzorgen van uw Taxus Baccata. Eerst moet u een keuze maken hoe groot u de taxus wilt hebben en hoe: Taxusbestellen.nl levert in pot en met kluit. Daarna kiest u de goede plek uit voor uw taxus en bereidt u het planten goed voor. Na het planten moet u natuurlijk de taxus goed verzorgen, met water, snoeien en mest.

Welke taxus? De taxus Baccata!

Maar eerst moet u dus een maat uitkiezen. De beschikbare maten van de Taxus Baccata variëren van 25 tot 200 centimeter. Bent u bijvoorbeeld opzoek naar een erfafscheiding dan zijn de taxussen van 200 centimeter erg geschikt. Maar ook voor kleine haagjes heeft u voldoende keuze. De Taxus Baccata op Taxusbestellen.nl is onderverdeeld in twee categorieën: met kluit of in een pot. In de zomermaanden kunt u kiezen voor een taxus in een pot, zodat u zelf het goede plantmoment kan kiezen. Deze taxussen zijn namelijk langer in de pot te bewaren, in tegenstelling tot de taxussen met kluit. Deze moeten binnen enkele dagen geplant worden. Is het dus erg droog weer, dan hoeft u zich met een taxus in een pot geen zorgen te maken. U moet natuurlijk zelf de plek uitkiezen waar u de taxus plaatst, maar u moet wel de zuurtegraad van de grond controleren. Bij het tuincentrum kunt u eenvoudige pH-graad tests halen, die u de zuurtegraad vertellen. De Taxus Baccata gedijt het best bij een pH waarde die hoger is dan 6,5. Heeft de door u gekozen plek een lagere zuurgraad? Door het toevoegen van kalk verhoogt u de zuurtegraad. Daarnaast moet de grond voldoende voedingstoffen bevatten. Is dat niet het geval, dan kunt u tuinaarde of compost toevoegen. Als u de goede plek hebt gekozen moet u de grond eerst omwoelen. Dit omdat een taxus zuurstof nodig heeft, zeker als die net geplant is. Woel daarom de grond tot een halve meter goed om en maak de grond vrij van onkruidwortels en andere plantenresten.

Het planten van de taxus

Meestal plant u meerdere Taxus Baccata, om een haag te vormen. Daarom geven we hier tips voor het planten van een hele haag, zodat uw eindresultaat op z’n mooist is. U begint met het natmaken van de kluiten van de taxusplanten. In het geval van taxusplanten uit een pot haalt u de Taxus Baccata eenvoudig uit de pot en maakt u ze dan nat. U kunt dit doen met een tuinslang of u kunt de kluiten onderdompelen in een emmer water. Daarna bepaalt u de lengte van de haag en zet u dat af met een stuk touw. Hierdoor weet u nog goed waar u bezig bent en kunt u in een rechte lijn werken. Dan graaft u een ruime geul, die ongeveer net zo diep is als de kluit die de taxussen hebben. Nu is het tijd om de planten te plaatsen in de geul. Voor de kleinere Taxus Baccata moet u rekenen op 3 per strekkende meter, voor de iets grotere taxussen gebruikt u 2,5 plant per strekkende meter. Indien er jutten zakken om u kluit zitten: deze mag u laten zitten. Verwijdert u ze liever dan kan dat verder geen kwaad. Wilt u aanplantgrond gebruiken dan kan dat nu. Een goede vuistregel is tien liter aanplantgrond per meter. Aanplantgrond zorgt ervoor dat de Taxus Baccata beter en sneller wortelt, maar is niet altijd nodig. De Taxus Baccata heeft in principe geen aanplantgrond nodig, maar het versnelt het proces van worteling wel. U kunt ook gewone potgrond gebruiken, of een andere vorm van aarde. Hierna moet u de grond rond de taxussen aanduwen, terwijl u dat doet moet een tweede persoon voor u de Taxus Baccata vasthouden. Dit om te voorkomen dat de taxus scheef groeit. Als u niet genoeg grond heeft met de tien liter aanplantgrond kunt u wat extra aarde gebruiken. Geef de taxushaag nu voldoende water. Per plant kunt u gemakkelijk vijf tot tien liter water geven. Het is belangrijk de haag ook na het planten goed te verzorgen. Zeker iedere twee weken moet u de Taxus Baccata water geven. Hou hierbij de volgende vuistregel in gedachten: 15 liter per strekkende meter haag. Maar gebruikt u vooral uw gezonde verstand: als u ziet dat de kluiten niet genoeg water krijgen mag u altijd meer water geven. Ook is het belangrijk de grond rond de haag onkruidvrij te houden, zodat u een schone en mooie haag krijgt. Daarnaast kan onkruid de groei van de Taxus tegenhouden, waardoor een slappe haag krijgt. Ook moet u twee keer per jaar snoeien, waarbij u vooral moet snoeien hoe u de haag zelf wilt. Zorg er wel voor dat de haag niet te breed wordt. Naast het snoeien kunt u de haag twee keer per jaar bemesten, voor de groeiperiodes van de Taxus Baccata. Dus in maart/april en in juni/juli. Voor uitgebreidere informatie over het snoeien en bemesten van uw Taxus Baccata kunt u verder kijken op Taxusbestellen.nl