Linkbuilding

Voor iedereen met een eigen website is het natuurlijk van het grootste belang dat mensen de site ook daadwerkelijk vinden. Linkbuilding is een van de zaken die hierbij kan helpen, als het goed uitgevoerd wordt, zorgt linkbuilding er namelijk voor dat uw webpagina beter gevonden wordt door Google en andere zoekmachines. Waarom zou u de moeite nemen om linkbuilding door te voeren en waarom is het belangrijk om goed te scoren bij zoekmachines? De reden hiervoor is heel eenvoudig en heel logisch. Gaat u maar eens na hoe u zelf te werk gaat op het moment dat u op zoek bent naar een bepaald product. Als u een goed bedrijf hiervoor weet, dan gaat u waarschijnlijk rechtstreeks naar de site van dit bedrijf. Maar kent u geen goede bedrijven op dit gebied, dan zult u die moeten zoeken. Hoe doet u dit? U opent een van de zoekmachines, voert het product in waar u naar op zoek bent en vervolgens geeft de zoekmachine een lijst met zoekresultaten. Aangezien nagenoeg iedere onderneming tegenwoordig een eigen website heeft, is de lijst met resultaten eindeloos. U hebt uiteraard niet de tijd en de energie om alle gevonden sites te bekijken. Dus wat doet u? U beperkt het aantal websites dat u bekijkt tot de eerste vijf of zes en maakt daaruit een keuze. In sommige gevallen zult u misschien nog wat verder naar beneden scrollen op de pagina met zoekresultaten. Maar het gebeurt zelden dat iemand doorklikt naar de zoekresultaten die op de tweede pagina staan, laat staan naar de pagina’s die daarop volgen. Dit werkt natuurlijk precies hetzelfde als mensen op zoek zijn naar een product dat u verkoopt of een dienst die u aanbiedt. Als u wilt dat zij op uw pagina terecht komen, is het dus belangrijk dat u een hoge positie bereikt in de zoekresultaten van zoekmachines. Zoals gezegd kan linkbuilding u hierbij helpen. Doordat u uw positie verbetert, zult u meer potentiĆ«le klanten bereiken en daardoor waarschijnlijk ook aanzienlijk meer omzet genereren. Als u wilt groeien met uw onderneming, is het dus echt belangrijk om te zorgen voor deze hogere positie in de zoekresultaten. De kosten van de linkbuilding verdient u logischerwijs vanzelf terug door de hogere omzet en de hogere winst die u zult behalen door uw hogere positie in de zoekresultaten.

Hoe werkt linkbuilding?

Er zijn een aantal zaken belangrijk als het aankomt op linkbuilding en het behalen van een hogere positie in de zoekresultaten. In de eerste plaats is het belangrijk om te weten op welke zoekwoorden u gevonden wilt worden. Natuurlijk is het belangrijk dat uw site hoog scoort op het moment dat er wordt gezocht op uw bedrijfsnaam, maar mensen die uw bedrijfsnaam kennen, weten u over het algemeen hoe dan ook wel te vinden. Wilt u echt nieuwe klanten bereiken door middel van linkbuilding, dan is het belangrijk om te analyseren welke zoekwoorden relevant zijn voor uw bedrijf. Verkoopt u bijvoorbeeld biologische jam die u op een ambachtelijke wijze produceert, dan kunnen relevante zoektermen zijn:

  • jam
  • ambachtelijke jam
  • biologische jam
  • ambachtelijk bereide jam

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden en zo zijn er voor ieder bedrijf zoektermen te bedenken waarop zij graag gevonden willen worden. De relevante zoektermen worden vervolgens gebruikt door het creƫren van teksten voor linkbuilding. Een ander belangrijk aspect van linkbuilding is ervoor zorgen dat er andere sites zijn die naar uw site linken. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door zelf extra websites te maken en hierop teksten te plaatsen met gebruik van de belangrijke zoektermen en te verwijzen naar uw eigen website. Het kan ook door te vragen aan bijvoorbeeld schrijvers van blogs om over uw site te schrijven. En zo zijn er nog wel meer manieren waarop linkbuilding tot stand kan komen.

Kies voor professionals

Het is natuurlijk zeer aantrekkelijk om hier nu zelf zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan, maar dit is niet aan te raden. Linkbuilding is namelijk een ingewikkelder proces dan het op het eerste gezicht lijkt. Het vinden van de juiste zoektermen is afhankelijk van een goede analyse van waar klanten op zoeken. En het realiseren van sites die naar uw site linken is ook een stuk lastiger dan u zou denken. Natuurlijk kunt u zelf, als manier van linkbuilding, gaan reageren op heel veel websites en daar links naar uw website plaatsen, maar dit is echter niet de juiste manier. Sterker nog, doet u dit heel veel, dan zullen zoekmachines het zelfs als spam gaan zien en dit kan vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld dat u een lagere positie krijgt of helemaal verbannen wordt uit de zoekresultaten. Dit wilt u natuurlijk absoluut voorkomen, daarom is het zeer belangrijk om de linkbuilding op de juiste manier uit te voeren. Echte professionals weten hoe dit het beste gedaan kan worden. Zij weten bijvoorbeeld dat het heel belangrijk is dat de pagina waarop een link vermeld wordt naar uw webpagina van een goede kwaliteit is en goed gewaardeerd wordt door bijvoorbeeld Google. Dit heeft effect op uw score. En zo zijn er nog veel meer zaken die komen kijken bij een goed uitgevoerd proces van zoekmachineoptimalisatie en linkbuilding. Als u er echt helemaal zeker van wilt zijn dat u daadwerkelijk een hogere score gaat bereiken en dat het niet alleen verspilde tijd, geld en moeite is, dan is het echt belangrijk om linkbuilding over laten aan professionals.