Problemen met de erfenis? Ga naar de notaris nalatenschap

Wist u dat een notaris nalatenschap u heel erg goed kan helpen bij het afwerken en aanvaarden van een erfenis. Het notariskantoor Hof is gespecialiseerd in nalatenschap en alles wat daarbij komt kijken. Het is voor veel mensen erg moeilijk om aan nalatenschap na te denken wanneer zij hier nog niet aan toe zijn. Sommige mensen overlijden zo onverwacht dat er geen rekening mee te houden was en dat men nooit de tijd heeft gehad om een notaris nalatenschap onder de arm te nemen. Het is dan aan de nabestaanden om de erfenis te verdelen. Deze moet echter eerst aanvaard worden door de rechtmatige erfgenamen. De notaris nalatenschap kan u daar uiteraard ook bij helpen. Is er bijvoorbeeld sprake van schulden? Dan kan het zo zijn dat u de erfenis helemaal niet wilt aanvaarden, maar wat zijn uw opties hier in? Het is handig om u hierin te verdiepen. De notaris nalatenschap van het notariskantoor Hof kan u hier natuurlijk heel erg veel over vertellen. Ook kan hij of zij samen met u kijken naar de situatie waar u zich in bevindt. Er zijn namelijk meerdere opties waar u uit kunt kiezen.

  • De zuivere aanvaarding
  • De beneficiaire aanvaarding
  • De verwerping

De zuivere aanvaarding spreekt bijna voor zich: u accepteert de volledige erfenis en handelt het daarna verder af. In de meeste gevallen wordt voor deze optie gekozen. Zeker wanneer u al een goed inzicht had in bijvoorbeeld de financiële situatie van de overledene, dan is deze keuze soms snel gemaakt. Dit geldt overigens ook voor de verwerping. Hierbij accepteert u de volledige erfenis dus niet. Er kan dan eventueel gekeken naar verdere nabestaanden en of zij eventueel de erfenis via de notaris nalatenschap willen aanvaarden. Wanneer dit niet het geval is, wordt er een geheel ander traject gestart waar u na het verwerpen van de erfenis niets meer mee te maken heeft. U heeft hier dus geen enkele inspraak op. U kunt in dit geval ook geen aanspraak doen op eventuele zaken die u wel zou willen hebben. Zijn er dus zaken die u wel degelijk graag in uw bezit zou willen zien, maar twijfelt u of het wel verstandig is om de erfenis zuiver te aanvaarden? Dan kunt u daar natuurlijk met de notaris nalatenschap over overleggen.

De notaris nalatenschap legt het u uit

Soms is een erfenis heel simpel. Zeker wanneer deze al is opgesteld door de overledene. Wanneer dit niet het geval is kan de situatie nog steeds heel simpel zijn, maar moet u wel in overleg treden met de notaris nalatenschap. Hij of zij zoekt dan uit wie de rechtmatige erfgenaam is en zal deze persoon de nalatenschap aanbieden. Daarbij treden natuurlijk weer de bovenste drie opties in werking. Dit verandert niet, tenzij u een keuze heeft gemaakt. Wilt u de erfenis niet in een keer aanvaarden, omdat u niet zeker weet of er eventueel nog schulden zijn of dat er uiteindelijk wel een positief saldo zal ontstaan? Dan kan het een verstandige keuze zijn om eens bij de notaris nalatenschap te informeren over de mogelijkheden van de beneficiaire aanvaarding. In feite accepteert u de erfenis dan, tenzij het saldo negatief blijkt te zijn. Mocht dit laatste het geval blijken te zien dan gaat u alsnog over tot de verwerping van de nalatenschap. De notaris nalatenschap kan u hier uiteraard meer over vertellen. Bijvoorbeeld ook wat er gebeurt wanneer u het saldo positief is en u dus wel met een positief saldo uitkomt, maar dan ook de schulden van deze persoon over neemt. Hier kunnen ook weer enige consequenties aanhangen. Het is verstandig om u hier goed over te laten informeren. Het klinkt u misschien nu allemaal lastig in de oren, maar wanneer u een goede notaris nalatenschap onder de arm neemt, kunt u er van op uitgaan dat alles u uitgelegd wordt en dat de notaris nalatenschap u goed begeleidt tijdens het proces.

Het juiste advies van de notaris nalatenschap

In tijden van het eventueel accepteren van een eventuele erfenis heeft u het natuurlijk altijd lastig. Er zijn maar zelden situaties waarin dit iemand niet aan het hart gaat. Ook daarom is het verstandig om u goed te laten adviseren door een notaris nalatenschap. Hij of zij kan onpartijdig naar de situatie kijken. Iets wat voor de nabestaanden in zo’n situatie vaak erg moeilijk is. Zelfs wanneer er sprake is van een jarenlang gebroken contact wordt de situatie door de nabestaanden zelf niet geheel onpartijdig bekeken. Dit is in sommige gevallen echter wel heel erg belangrijk. De notaris nalatenschap kan voor u bekijken welke zaken er allemaal spelen en of u bijvoorbeeld direct moet over gaan op een van de acties die hierboven beschreven staan. Vindt u het lastig om zich te vinden in het advies van de notaris nalatenschap? Dan kunt u uiteraard er altijd voor kiezen om toch zelf een keuze te maken. Hier bent u geheel vrij in. Bedenk wel dat een notaris nalatenschap vaak een jarenlange ervaring heeft in de zaken waar hij of zij zich mee bezig houdt. U kunt er dus wel vanuit gaan dat de persoon weet waar hij of zij mee bezig is. U kunt zich natuurlijk ook door een andere notaris nalatenschap laten inlichten. Bij notariskantoor Hof voorzien ze u graag van een secundair advies. U zult de persoonlijke aanpak die zij hanteren ook als zeer prettig ervaren.