Reverse engineering

Reverse engineering is een begrip dat u tegen zult komen in de technische industrie en dan vooral wanneer het gaat om kleinere mechanische onderdelen. Vroeger, vóór de digitale revolutie, verwees dit begrip voornamelijk naar het produceren van een missend of kapot onderdeel van een mechanisch instrument of object. Letterlijk vertaald betekent reverse engineering het omgekeerd in elkaar sleutelen van technische zaken. Met geavanceerde 3D-scan technologie heeft deze branche een enorme sprong voorwaarts kunnen maken. Wat er nu namelijk gebeurt is dit: een niet of slecht functionerend instrument wordt uit elkaar gehaald en de aparte onderdeeltjes worden in drie dimensies gescand. Zelfs wanneer niet alle nodige deeltjes daadwerkelijk aanwezig zijn (bijvoorbeeld omdat een verloren onderdeeltje de reden is dat het instrument het niet meer doet) is reverse engineering prima toe te passen. De techniek van reverse engineering is namelijk ontwikkeld om uit te zoeken hoe al deze onderdeeltjes in elkaar horen te passen, zodat ze weer een werkend geheel vormen. Gedurende dit proces wordt vanzelf achterhaald welk onderdeel beschadigd is of ontbreekt en vervangen moet worden. Voor een set onderdelen waar geen bouwtekening of bouwinstructie (meer) voor bestaan, is het achterhalen van het mankement extra uitdagend. Oudere apparaten, zoals zakhorloges, hebben hier regelmatig mee te kampen. Met moderne reverse engineering, zoals het vandaag de dag wordt bedreven, worden alle deeltjes, zoals gezegd, in drie dimensies gescand. Deze scans worden vervolgens ingevoerd in een softwareprogramma, dat aan het puzzelen slaat. Vooral kleine mechanische objecten moeten heel precies geconstrueerd worden, anders doen ze het niet meer. Er is dan ook vaak maar één manier waarop de puzzel kan passen en het reverse engineering softwareprogramma gaat deze ene manier vinden. Is de oplossing van de puzzel boven water gekomen, dan kan daar een bouwtekening of instructie-illustratie van worden geprint. Zo hoeft u nooit meer met uw handen in het haar te zitten wanneer uw dierbare oude zakhorloge uit elkaar valt. Wat reverse engineering dus eigenlijk doet, is het uitzoeken hoe een mechanisch object oorspronkelijk in elkaar heeft gezeten aan de hand van losse onderdelen. Waar reverse engineering ook goed voor is, is het berekenen en uitzoeken wat voor onderdeeltje er mogelijk mist. Weet men dit eenmaal, dan kan dat gemakkelijk opnieuw geproduceerd worden.

Wat hebt u aan reverse engineering?

Hoewel de meerderheid van huidige huishoudapparatuur elektrisch of digitaal is, zult u vast nog wel objecten of instrumenten in huis hebben die functioneren aan de hand van een metalen mechanische constructie. Denk aan een analoge klok, muziekinstrumenten of een oud speeldoosje. Gaat een dergelijk instrument kapot, dan denkt men tegenwoordig al snel dat het niet meer te redden is en gooit men het weg. Met geavanceerde reverse engineering is dit helemaal niet nodig. Uw geliefde speeldoosje, dat u ooit nog van uw grootmoeder kreeg, bijvoorbeeld, hoeft zo niet te vervallen tot relikwie, maar kan prima weer opnieuw werkzaam worden. Bedrijven die zijn gespecialiseerd in reverse engineering bieden vaak één of meerdere van de volgende diensten aan:

  • professioneel demonteren van het apparaat
  • 3D-scan maken van losse onderdelen;
  • probleem achterhalen
  • oorspronkelijke mechanische werking reconstrueren
  • versleten of verloren onderdelen vervangen
  • adviseren over het juiste materiaal voor de vervanging van onderdelen

Het proces van reverse engineering betekent zo de redding van heel wat mechanische apparaten waar de meeste mensen zich geen raad meer mee weten. Voor vakmensen die werken met precieze mechanische instrumenten is het van groot belang dat ze ergens terecht kunnen wanneer hun apparatuur het begeeft. Reverse engineering zorgt ervoor dat deze mensen binnen de kortste keren weer aan het werk kunnen. Zowel professionele als de particuliere doelgroepen zijn dus gebaat bij de verschillende toepassingen van reverse engineering in de huidige technische omgeving, waar mechanische instrumenten helaas steeds vaker het onderspit delven in het voordeel van de oprukkende digitale technologie. Het voordeel van mechanieken was altijd dat men er zelf nog wel mee aan de slag kon, omdat het een heel logisch geheel van bewegende onderdelen is. Er viel altijd nog te reconstrueren hoe het apparaat moest werken. Ongeveer dertig jaar geleden deed vrijwel iedereen thuis nog aan een primitief soort reverse engineering. Tegenwoordig laten we dit dus ook over aan digitale breinen en begint de kennis van mechanische constructie langzaam uit het collectieve bewustzijn te verdwijnen. Voor degenen die waarde hechten aan hun mechanische instrumenten en deze apparaten op een vakkundige, zorgvuldige manier onderhouden willen hebben, kunnen zich richten tot gespecialiseerde reverse engineering bedrijven.

Alles weer op zijn plek

Kent u het beeld nog van de technicus, die met een vergrootlens voor zijn oog geklemd zijn best deed om een horloge weer aan de praat te krijgen? Daar heeft bijna niemand tegenwoordig nog de kennis of de tijd voor. In de loop der tijd zijn mechanische apparaten natuurlijk ook slanker, gestroomlijnder en subtieler geworden, met als gevolg dat sommige apparaten dusdanig kleine onderdeeltjes hebben, dat ze met de vingers nauwelijks op te pakken zijn. Hier moet dan een pincet of ander, nog delicater gereedschap bij komen kijken. Geen wonder dat de taak van het inventariseren van de onderdelen en het weer opnieuw in elkaar puzzelen wordt overgelaten aan softwareprogramma’s. Deze doen het immers veel sneller en beter dan een mens dat ooit zou kunnen. Reverse engineering is daarom een prachtige toevoeging aan de prestaties van de mens op technisch gebied. In het reverse engineering van vandaag de dag draait het erom met zo min mogelijk fysieke moeite te zorgen dat alle stukjes uiteindelijk toch weer op hun plek zitten.