Vleesmachines

In vrijwel elke sector van de industrie hebben machines veel terrein gewonnen op de menselijke werknemers. Deze automatisering is een vloek en een zegen tegelijk voor de meeste ondernemers en al helemaal in de voedselindustrie. Het werk gaat er sneller door en er kan meer geproduceerd worden tegen minder onkosten. Bovendien wordt een machine niet moe en vraagt hij ook niet om loonsverhoging. Wat het ding wel doet, is staken. Eens in de zoveel tijd treden er mankementen op in alle soorten machines, ook industriële varianten, die niet door de eigenaar of de gebruiker zelf op te lossen zijn. Om het ding weer aan de praat te krijgen is er een expert nodig. Met menselijke werknemers kon men nog in gesprek gaan, maar communicatie met bijvoorbeeld vleesmachines is (vooralsnog) ondoenlijk. Leveranciers en fabrikanten van industriële machinerie zijn wel constant bezig de bestaande vleesmachines te verbeteren. Wie weet wat ons in de nabije toekomst allemaal te wachten staat. Wat nog een groot nadeel is aan automatisering in de voedselindustrie, is dat de moderne trend van ecologisch, duurzaam, biologisch en verantwoord eten de massale voedselproductie verfoeit. Het is niet hip om vlees te eten, laat staan vlees dat door een hele reeks aan vleesmachines is gehaald. Hoewel de ideologie nobel is en als streven heeft de planeet leefbaarder te maken voor alle soorten organismen, ligt er een groot misverstand ten grondslag aan de afkeer voor de voedselindustrie. Simpelweg het feit dat voedsel met behulp van bijvoorbeeld vleesmachines wordt bereid, zegt niets over de oorsprong van de ingrediënten. Het vlees dat daadwerkelijk door de machines gaat is dood. Het is voor de biologische trend van belang om na te gaan of het dier waarvan het vlees afkomstig is een prettig leven heeft gehad en of het op ecologisch verantwoorde wijze gevoederd werd. Schaamt u zich als ondernemer dus niet om vleesmachines aan te schaffen en te gebruiken. Zolang het u helpt bij het beheren van uw bedrijf en u op verantwoordelijke wijze omgaat met het milieu en met dierenwelzijn, hoeft u zich de woede van de activisten niet aan te trekken.

Vleesmachines aanschaffen

Overweegt u om voor uw bedrijf vleesmachines aan te schaffen, dan is het belangrijk dat u zich goed oriënteert op het aanbod aan industriële machinerie. Nederland telt verschillende gespecialiseerde machinebouwers die apparaten bouwen voor toepassing in de industrie. Hieronder zijn meestal ook verschillende soorten vleesmachines te vinden. Denk aan de volgende types apparaten:

  • gehaktmolens en vermalsers
  • hamburgervormers
  • blokjessnijmachines
  • cutters, slicers en snijmachines
  • ontvlies- en ontzwoerdmachines
  • worstsepareermachines

Zoals u ziet zijn er met het voortschrijden van de tijd en van de technologie bijzonder veel creatieve en interessante methodes gevonden om de vleesproductie te automatiseren. ‘Vleesmachines’ is dan ook een overkoepelende term, waar elk soort machinerie onder valt dat kan worden ingezet bij het verwerken van vleesproducten. Vleesmachines kunt u dan ook aantreffen in grootschalige vleesfabrieken, in de supermarkt op de versafdeling of in het keukentje van een gezellig familierestaurant. Behalve verschillende soorten machines zijn er ook tientallen verschillende merken van industriële machinerie. Bent u op zoek naar vleesmachines voor uw bedrijf, dan wilt u er natuurlijk zeker van zijn dat het apparaat van goede kwaliteit is, zonder dat u er teveel voor betaalt. U wilt dus geen wereldberoemd overgewaardeerd merk kopen en ook de allergoedkoopste opties wil tu mijden. Omdat er zoveel te kiezen valt op het gebied van vleesmachines, wilt u zich goed voorbereiden voordat u overgaat tot aankoop. U kunt hiertoe het advies inwinnen van machineleveranciers. Zij weten precies wat ze in huis hebben, hoe het functioneert en hoe het u kan helpen in uw productieproces. In sommige gevallen staat het u zelfs vrij een machine uit te proberen om zelf te beoordelen of het wat voor u is of niet.

Profiteer van ervaring en kwaliteit

Door kieskeurig te zijn wanneer u besluit met een leverancier van vleesmachines in zee te gaan, garandeert u dat u de best mogelijke service geniet en het meest voor u relevante advies krijgt. Een belangrijke vraag is dan echter hoe u zeker weet of de leverancier van uw keuze daadwerkelijk zo goed is als er op de bedrijfswebsite waarschijnlijk wordt beweerd. Een aantal aspecten kunt u zelf eenvoudig achterhalen. Zo is een belangrijk pluspunt voor een leverancier van vleesmachines dat hij in ieder geval een ruim aanbod in deze categorie van machines kan leveren. Meestal is dit soort informatie te vinden op de website van de leverancier, of u kunt ernaar informeren. Daarbij is het prettig om te weten hoe lang de betreffende leverancier al actief is op het gebied van vleesmachines en machinehandel. Hoe langer een bedrijf actief is, hoe groter de waarschijnlijkheid dat men er verstand van zaken heeft. U kunt dan gerust vertrouwen op het advies dat men u bij een dergelijk bedrijf kan geven. Omdat vleesmachines behoorlijk gevaarlijk materieel kunnen zijn wanneer er niet correct mee om wordt gegaan, is het cruciaal dat u zich laat informeren over de veiligheidsmaatregelen die u moet nemen wanneer u deze machinerie aanschaft. Dit hoort ook bij het totaalpakket van goede service dat een machineleverancier u kan bieden. Het is met dergelijke grote investeringen verstandig te letten op de prijs in verhouding tot de kwaliteit van de aan te schaffen machine. Mist u zelf de nodige kennis op dit gebied, dan is het altijd mogelijk advies in te winnen bij verschillende leveranciers, om zo tot een zo genuanceerd mogelijk beeld te komen.